Utrecht 900 jaar
De Utrechtse Pelgrimstocht
Koor Kwaya
COVID is geen belemmering meer, spirits are high, en Koor Kwaya is toe aan een nieuw optreden. Dat wordt gerealiseerd in het kader van Utrecht 900 jaar.
Ons laatste optreden
In 2019 was ons laatste grote optreden. We zongen een zeer divers repertoire, met band, voor een publiek van zo’n 400 in ZIMIHC Stefanus in Utrecht. We zongen onder andere:
- Bohemian Rhapsody (kijk op YouTube)
- Omarm me (kijk op YouTube)
- Love me do (kijk op YouTube)
- YouTube Video van het hele optreden van Koor Kwaya
Dat was fantastisch natuurlijk, behoorlijk ‘pop’ – hoewel Kwaya geen popkoor is – er kwamen veel mensen op af, en het was één groot en energiek feest.
Dus nu?
Er kwam een nieuwe ‘drive’ om als koor klassiekere liederen te gaan instuderen.
Dus? Een nieuw optreden!
9 juli 2022
Tickets kopen? Ga naar kwaya.nl/optreden
Klassieker – kerkelijker, maar blijvend divers
In deze nieuwe ‘drive’ naar klassiek zat onder andere het terugpakken van oude liederen, zoals Nearer my god to thee (bekijk op YouTube), maar er zijn vooral ook veel nieuwe liederen gearrangeerd en ingestudeerd, waaronder het lied Vandaag ben ik gaan lopen, Nanor – een Bulgaars pelgrimslied, en we brengen nieuwe koorversies ten gehore van Nederlandse zangers.
Ons optreden heeft een repertoire dat zich richt op het thema “De Utrechtse Pelgrimstocht”, met de volgende visie als achtergrond.
Wat?
In ‘pelgrimstocht’ laten we de stad en de mensen daarbinnen zien. We beogen een onvergetelijk en uniek optreden te realiseren voor een breed publiek Utrechters. Kwaya zal voor verbinding zorgen in de Stad Zonder Muren (het thema van Utrecht 900 jaar) met deze Utrechtse Pelgrimstocht, met invalshoek vanuit verschillende kunstdisciplines, waaronder poëzie, dans en vertelkunst.
Thema van Utrecht 900 jaar
Stad Zonder MurenThema Optreden 9 juli 2022 Koor Kwaya
“De Utrechtse Pelgrimstocht”
Pelgrim..?
De ‘pelgrim’ hangt bij ons in een breed jasje: tijdelijke bezoekers aan een stad. Dat betekent dus de pelgrim die we kennen van vroeger, de wandelaars naar santiago de compostella, maar ook de student, de expat en de vluchteling. Hiervoor bieden we allemaal op een manier de ruimte in ons optreden.
Verbinding
Met ons optreden laten we verschillende personen samenkomen vanuit een andere achtergrond. Het is een metafoor voor het leven. Ieder bewandelt een eigen pad, zoals ook op 9 juli. Drie ‘publieken’ vertrekken vanuit verschillende locaties, lopen routes door de stad, en komen onderweg langs locaties die relevant zijn voor ons thema:
- Utrecht 900 jaar
- De Utrechtse pelgrimstocht
- Drie deelthema’s per route
- Wat is een pelgrim?
- Wat nuttigt een pelgrim?
- Wat beweegt de pelgrim?
Visie
Iedereen komt vanuit een andere hoek. Iedereen loopt een eigen route. Iedereen heeft iets anders achter zich liggen. Een andere achtergrond, andere hobby’s, andere familie, andere geaardheid, ander werk of studie, een ander geloof. De stedelijke pelgrim trekt van plek naar plek. Ongebonden en vrij in de Stad Zonder Muren. Een stad met vele gezichten, met voor ieder wat wils. Kathedralen, kroegen, scholen en kantoren. Elke route verschilt, elke oorsprong is anders. En toch staan we nu hier. Samen.
In de Stad Zonder Muren is één ding is zeker: we lopen allemaal richting dezelfde toekomst, in hetzelfde nu, samen.
We hebben liederen uit verschillende culturen, in verschillende talen en vanuit verschillende (geloofs)overtuigingen. De Utrechtse Pelgrimstocht staat symbool voor een zoektocht die we tezamen ondernemen. Hierin is ruimte voor vluchtelingen die na een lange en zware reis Utrecht als nieuwe thuisbasis omarmen, jongeren die al zoekende proberen te schipperen tussen studiekeuze, lockdownperikelen en klimaatstress en de eeuwigdurende zoektocht naar liefde.
Iedereen loopt een eigen tocht. Sommige zijn taai, lang en gevuld met obstakels; andere geplaveid en gemakkelijker te bewandelen. Al deze tochten, al deze verhalen en narratieven kruisen elkaar in de stad Utrecht. Al 900 jaar lang.
Hoewel Kwaya onder andere kerkelijke liederen zingt, is het een niet-kerkelijk koor. Met deze reden willen we tijdens deze Utrechtse pelgrimstocht niet alleen kerken aandoen, maar ook andere historische en moderne Utrechtse plekken.
Utrechtse historie – hedendaagse glorie
Wij duiden (1) historische en (2) hedendaagse achtergronden en initiatieven in de stad middels ons programmaboekje. Elke route loopt door de stad en komt deze tegen. Zo nemen we merdere locaties die de stad Utrecht rijk is mee in ons programma.
Het plan
De Utrechtse Pelgrimstocht zien wij voor ons als een dynamisch concept, met drie fases.
Aan de hand van ons vorige optreden dat ruim uitverkocht was met bijna 400 bezoekers overwegen we nog het optreden twee keer te doen, een keer in de middag en een keer in de avond.
Fase 1 Men kiest bij het kopen van een kaartje zelf één van de drie startlocaties. De tocht zal dan uniek zijn per groep, afhankelijk van waar diegene in Utrecht zal starten. Een deel van het koor zal aanwezig zijn per locatie, met een korte introductie.
Fase 2 Na de introductie van dit kleine koor (Fase 1), komt de pelgrimstocht in beweging naar een centrale locatie. Onderweg, tijdens de tocht, komt het publiek langs meerdere acts in de stad, vanuit verschillende disciplines, die een relatie aangaan met de nummers die Kwaya zingt in Fase 1 en Fase 3 en hierboven genoemde thema’s. Denk hierbij aan (straat)poëzie, (straat)muzikanten, dans, vertelkunst.
Fase 3 Het grootste gedeelte van het optreden zal plaatsvinden op een centrale locatie, waarbij het gehele koor en het publiek bijeen komt. Het eindstation van ieders tocht, waarbij een ieder een ander verhaal zal meebrengen (vanuit Fase 1 en Fase 2).
Tickets kopen?
Dat kan!