Utrecht 900 jaar
De Utrechtse Pelgrimstocht

Koor Kwaya

COVID is geen belemmering meer, spirits are high, en Koor Kwaya is toe aan een nieuw optreden. Dat wordt gerealiseerd in het kader van Utrecht 900 jaar.

Ons laatste optreden

In 2019 was ons laatste grote optreden. We zongen een zeer divers repertoire, met band, voor een publiek van 375 mensen in ZIMIHC Stefanus in Utrecht. We zongen onder andere:

Dat was fantastisch natuurlijk, behoorlijk ‘pop’ – hoewel Kwaya geen popkoor is – er kwamen veel mensen op af, en het was één groot, energiek feest.

Dus nu?

Ook kwam er een nieuwe ‘drive’ om als koor klassiekere liederen te gaan instuderen.

Dus? Een nieuw optreden!
9 juli 2022

Klassieker – kerkelijker, maar blijvend divers

In die nieuwe ‘drive’ naar klassiek zat onder andere het terugpakken van oude liederen, waaronder Nearer my god to thee (bekijk op YouTube), maar er zijn nieuwe liederen ingestudeerd, waaronder het lied Nanor – een Bulgaars pelgrimslied, maar ook brengen we nieuwe koorversies ten gehore van bekende Nederlandse zangers.

Met de ervaring met een prachtig optreden in juni 2019 in de zak, zetten we een optreden op poten op 9 juli 2022. Dit optreden heeft een repertoire dat zich richt op het thema “De Utrechtse Pelgrimstocht”, met de volgende visie als achtergrond.

Wat?

In ‘pelgrimstocht’ laten we de stad en de mensen daarbinnen zien. We beogen een onvergetelijk en uniek optreden te realiseren voor een breed publiek Utrechters. Kwaya zal voor verbinding zorgen in de Stad Zonder Muren (het thema van Utrecht 900 jaar) met deze Utrechtse Pelgrimstocht, met invalshoek vanuit verschillende kunstdisciplines.

Thema van Utrecht 900 jaar
Stad Zonder Muren

Thema Optreden 9 juli 2022 Koor Kwaya
“De Utrechtse Pelgrimstocht”

Verbinding

Het concept is uniek, omdat wij niet een simpele concertzaal willen afhuren om daar wat liederen in te zingen. Het samenkomen van verschillende personen, die hun eigen pad hebben bewandeld en ook die dag hun eigen bad bewandeld zullen hebben, zal krachtig en verbindend zijn en biedt meer dan een concert an sich. We beogen verbinding.

Visie

Iedereen komt vanuit een andere hoek. Iedereen loopt een eigen route. Iedereen heeft iets anders achter zich liggen. Een andere achtergrond, andere hobby’s, andere familie, andere geaardheid, ander werk of studie, een ander geloof. De stedelijke pelgrim trekt van plek naar plek. Ongebonden en vrij in de Stad Zonder Muren. Een stad met vele gezichten, met voor ieder wat wils. Kathedralen, kroegen, scholen en kantoren. Elke route verschilt, elke oorsprong is anders. En toch staan we nu hier. Samen.

In de Stad Zonder Muren is één ding is zeker: we lopen allemaal richting dezelfde toekomst, in hetzelfde nu, samen.

We hebben liederen uit verschillende culturen, in verschillende talen en vanuit verschillende (geloofs)overtuigingen. De Utrechtse Pelgrimstocht staat symbool voor een zoektocht die we tezamen ondernemen. Hierin is ruimte voor vluchtelingen die na een lange en zware reis Utrecht als nieuwe thuisbasis omarmen, jongeren die al zoekende proberen te schipperen tussen studiekeuze, lockdownperikelen en klimaatstress en de eeuwigdurende zoektocht naar liefde.

Iedereen loopt een eigen tocht. Sommige zijn taai, lang en gevuld met obstakels; andere geplaveid en gemakkelijker te bewandelen. Al deze tochten, al deze verhalen en narratieven kruisen elkaar in de stad Utrecht. Al 900 jaar lang.

Hoewel Kwaya onder andere kerkelijke liederen zingt, is het een niet-kerkelijk koor. Met deze reden willen we tijdens deze Utrechtse pelgrimstocht niet alleen kerken aandoen, maar ook andere historische en moderne Utrechtse plekken.

Utrechtse historie – hedendaagse glorie

Daarnaast zijn wij ook geïnteresseerd in de mogelijkheid om (1) historische en (2) hedendaagse momenten en initiatieven en locaties die de stad Utrecht rijk is mee te nemen in ons programma.

Enkele historische gebeurtenissen die verbonden zijn aan Utrechtse locaties  (1) zijn de Vrede van Utrecht, het einde van de Spaanse Successieoorlog en Queen Anne’s War. In deze drie voorbeelden is een anderhalve eeuw van twisten en godsdienstoorlogen ten einde gekomen. Dit vonden wij sterk passen bij ons thema, dat Utrecht neerzet als open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. Ook andere thema’s uit de Utrechtse geschiedenis zijn we aan het onderzoeken.

Hedendaagse locaties en thema’s (2) zijn het nieuwe TivoliVredenburg en het omliggende gebied met het vernieuwde Hoog Catharijne en de Singel die weer in ere is hersteld. Dit zal dienen als een ondertoon ter ondersteuning van onze muziek en het geheel.

Het plan

De Utrechtse Pelgrimstocht zien wij voor ons als een dynamisch concept, met drie fases.

Aan de hand van ons vorige optreden dat ruim uitverkocht was met bijna 400 bezoekers overwegen we nog het optreden twee keer te doen, een keer in de middag en een keer in de avond.

Fase 1 

Men kiest bij het kopen van een kaartje zelf één van de drie startlocaties. De tocht zal dan uniek zijn per persoon, afhankelijk van waar diegene in Utrecht zal starten. Een deel van het koor zal aanwezig zijn per locatie, met een aantal nummers ter introductie.

Fase 2

Na de introductie van dit deel van het koor (Fase 1), komt de pelgrimstocht in beweging naar een centrale locatie. Onderweg, tijdens de tocht, komt het publiek langs meerdere acts in de stad, vanuit verschillende disciplines, die een relatie aangaan met de nummers die Kwaya zingt in Fase 1 en Fase 3. Denk hierbij aan (straat)poëzie, (straat)muzikanten, dans.

Fase 3

Het grootste gedeelte van het optreden zal plaatsvinden op een centrale locatie, waarbij het gehele koor en het publiek bijeen komt. Het eindstation van ieders tocht, waarbij een ieder een ander verhaal zal meebrengen (vanuit Fase 1 en Fase 2).

Waarom in fases?

Wij hopen dat het tegen die tijd mogelijk is om gezamenlijk op een binnenlocatie ons optreden te verzorgen, maar op deze manier houden we het evenement flexibel in verband met mogelijke Covidmaatregelen. Fase 1 en Fase 2 kunnen in principe ook doorgezet worden als er bepaalde Covidrestricties gelden.

Locaties

Voor alle locaties geldt dat wij in gesprek zijn met verschillende organisaties in Utrecht, van klein tot groot, wel en niet religieus en van verschillende culturen. De invulling hiervan zal naarmate de tijd vordert duidelijker worden. Momenteel hebben we contact met bijzondere en bekende locaties, zoals de Willibrordkerk, de Domkerk, verschillende moskeeën, de Sterrenwacht en de Bibliotheek op de Neude.